2014. szeptember 12., péntek

Laták István: Eső szemel



Anyám vizet melegített a katlanon. A teknőt még tegnap beáztatta, hogy ne folyjék, mialatt fürdöm. Egyre korhol.

-      Fürödjél, Jani, a nehézség se birja kidörgölni a piszkot az ingedből!

Lógatom a lábam egy tossz hintaszékről, a nagybácsim hagyta itt mielőtt Pestre ment a pénzével, kitanulni a szinészetet. Valami ponyvaregénybe unatkozik bele lusta sihederségem. Sok mindent összeolvasok. Nem nagyon érdekel az olvasás. Jobb szeretek napkurázni, de hüvösek már a napok, nem lehet már fürödni sem a szabadban. Ez a sok leirt kaland, hazugság,, de az okosabb könyvektől megfájdul a fejem. És azon még a bor se segít. Pedig az mindenre jó. Különösen ha jó borozókkal isszák.

-      Öcsém, az árgyélusát, pótolj már a literhez – és én az anyámtól kikunyerált dinárommal kisegítem néha Petyi bácsit, és iszunk. Jó házi bor, az Ádám bácsi méri, itt az ucca végén. Saját bora. Titokban méri. Kabát alatt hozom el, hogy ne lássa a finánc. Mióta nem kocsmáros az Ádám bácsi, csak tizliterenként mérhetné a borát. Ugy nem kellene fizetni adót. Igy sem fizeti.

Mit lehet csinálni itt a külvárosban hüvös időben. Majdnem mindig szemel az eső. Mind a három pár cipőm rossz, beléjük folyik a víz, a suszter már nem javít hitelbe. Apám meg káromkodik, ha ilyesmire kérek tőle pénzt.

-      Menj az istennyilába, láthatod, hogy az én cipőim is rosszak, ujat kéne vennem, de nem jut rá. Pedig nekem minden nap muszáj menni. Hej, de büdös is az inkasszánsnak, és szomoruan iszik egyet.

Legszivesebben itthon ülne mindig és bogarászna a kertben. Gyomlálna, vagy a silány fákat tisztogatná. Kicsi a kertünk, de mindig talál benne valami kertészkedő bibelődést. Egy parajért összeturkálja a bokrok alját. Nem szabad letépni nélküle egy szál virágot sem.

-      Megcsupáljátok a virágszárat, összevackoljátok, senki se nyuljon hozzá nekem!...

-      Nem is nyulnak itt a gyerekek semmihez – füllenti anyám, ha szemmelláthatóan nagyon megloptuk a kert virágait.

Engem nem kinál meg borral az apám, tacskónak tart. Meg, hogy nem keresek, nincsen tekintélyem előtte. Hugaimat jobban szereti, azok dolgoznak. Szőnyeget csomóznak mindketten. Nem sokat keresnek, elflancolják. Mindig harisnyáért sirnak.

-      Anyám, a Zalács Katinak mindig ad az anyja harisnyára, meg cipőre, mert jobban szereti a lányát, mint maga.

-      Dehogy, Julis, nekik szőlőjük is van és az anyjuk kofálkodik, meg nyugdijat is huznak.

Anyám nem tud kofálkodni. Csak egész nap a kecskét etetgeti, mindig éhes az a sovány jószág és panaszosan bőg. Telhetetlen a szegény ember tehene is.

Takarít az anyám és ebédet főz. Állandóan konyhaszagu. Meszeli a rozzant házfalakat, lemálik a vizes falakról a tapasz és a mész. Sohse ér rá. Nem értem, hogy lehet valaki örökös vakja a végtelen és haszontalan foglalatoskodásnak.

-      Gyere Jani, itt a meleg viz és a szappan.

Becammogok a kamrába. Kiöntöm az áztatóvizet a repedezett – és a repedésben ronggyal tömködött – teknőből és beleöntöm a bográcsból a meleg vizet. Ledobálom foltos ruhámat és fehérnemüimet. Hosszu, szőrös lábaimat térdben felhuzva, beülök borzongósan a vizbe. Huh, de jó volna elnyulni a sima, finom kádban. Legalább olyan volna, mint a közkórházban. Ereszteni a meleg vizet egész nyakig…

Beszappanozom magamat. A hajam is mosom. Eszi a szemem az erős háziszappan. Anyám főzte. Ugy főzi, mint a nagyanyám, meg a dédanyám. Csak meleg vizben viszi le a piszkot. Lyukas törölközővel ledörzsölöm magam. Mintha egy kis élet költözött volna belém. Éhes is vagyok. Még nincs itt a vacsoraidő. Apám zsarnokoskodik. Nem szereti, ha külön tálalgatnak.

-      Aki nincs itt az evésnél, az fütyülje el. Ha nem tetszik, szedd a sátorfádat és keress kvártélyt magadnak. Ugy lesz itt minden, ahogy mi akarjuk és magára és anyámra mutat.

Pedig csak ugy van, ahogy ő dühöngi. Mit tehetek? Hallgatok és gyorsan bepofázom az ennivalót. Csak a hugaim kotyognak. Ők keresnek, hát szabadabb a szájuk.

-      Maga apám sohse nézi, hogy másnak is jó legyen, csak ahogy maga akarja. Mi nem vagyunk a cselédjei.

-      Fogjátok be a pofátokat!...- kiabál apám, vagy ha rosszabb kedvű, nyakon is üti őket. Ilyenkor a hugaim nem vacsoráznak s nekünk több jut.

Kiállok a kapuba. Szemel az eső. Mély pocsétákban áll a téglajárdákon és a kövezetlen kocsiutakon a víz. Egy kocsis rekedt ordítozása veri fel az eső egyhangu pötyögését. Üti a lovakat, elakadtak a liszteskocsival a sárban.

Rossz kabátokban topognak erre-arra a szomszédok. Alig köszöntik egymást. Elázik ilyenkor a beszélgető kedv is. Átmegyek Fésüsékhez.

Ott összejön néhány magamfajta dologtalan. Kártyázunk, vagy efféle. Mesélünk erről-arról. Néha hazudunk is. Igy érdekesebb. Lányokról, veszekedésekről. Hősebbek vagyunk így.

Az öreg Fésüs kövér, pipásember, csuda kacifántosan nevet egy-egy jobbizű eseten. És mindig valami katonahistóriáját ékeli a különféle beszédek közé, a bosnyák okkupációról. Tud lóditani. Gyerek volt az okkupációkor.

-      Hej gyerekek, mikor én a Zenicán a fegyháznál voltam poszton…

Sanyi, a legkisebb fia rászól:

-      Már mesélte apám, nem emlékszik rá?

Kicsi, törődött felesége zsarnokoskodik fölötte, mert nem keres az öreg. Gyülöli, hogy mégis kövér és egészséges.

-      Hozzál vizet, még arra is lusta vagy, pedig megüt a guta, már annyira hizol!...- és az öregember engedelmesen elcammog.

Most nincsenek itthon. Kimentek kukoricafosztásba valamelyik rokonukhoz, tanyára.

Kinézek a Halasi-utra. Erre nem nagyon szoktam járni. Erre lakik a hűtlen szeretőm. Nem kellek neki, hogy nem vagyok munkában. A papucsosék fia tetszik most neki. Pedig vigyázzon, mert az már vert szét botot lányok fején.

Megázik a kabátom, eszi fene.

Üresek az uccák. Félig falu ez a város. Olyan kevesen értik és élik itt az életet. Még a jóvilágban is eltemetődtek a vidékiességben.

Jó volna puha autóban ülni, vagy szivarozni. Pénzt olvasni, vagy valami tengerparton a melegben hasalni.

Tülköl az autóbusz. Csak egy rendőr van benne, az ingyen utazik és a malmos tart hazafelé.

Nézek a házfalakra. Mcskosak. Egyformán vidékiesek, kis öreg ablakokkal. Sárrá és penésszé válik itt az ember.

Ráérünk. Én is, a fűszeresek is, az autóbusz is, a malom se jár. Csak az eső szemetel.

Visszafordulok. Micisapkám szemembe huzom és megszoritom nadrágszijjamat. Alig van gondolatom, mintha már éhes se lennék. Minden későn jön. Álmodnék néha szépeket is. El is mesélném valakinek. De mit ér, ha megerőltetem magam, hogy önmagamnál különb legyek. Ügyetlenek a vágyaim is. Nem érdemes ingyen még gondolkodni, vagy beszélni sem.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5