2014. április 19., szombat

Török Sándor: Az anya



(Levél Anikónak)

Édes kicsi Anikó Húgom, ma nem mondok neked mesét. Elmondok egy szomorú, igen szomorú valóságot. Elmondom, hogyan halt meg Margitka édesanyja.

Nem mesélek, csak leírom, ahogy megtörtént.

Este azután, ha sorra elbúcsúztál a hajasbabáidtól, megcsókoltad anyukát, apukát és lefekszel a csipkéspuha kis ágyadba, gondolkozzál rajta…

Margitkáék kint laktak, messze a falutól és az állomástól, domboldalnak támaszkodó kis őrházban. A Margitka édesapja vasúti őr volt s ott töltötte az egész életét a kis kunyhóban.

A vonatok jöttek-mentek. Lassan cammogó tehervonatok és szilajon száguldó expesszek.

A vasúti őr kiállott az ajtóba a piros zászlóval és tisztelgett. A vonatok nem álltak meg a kis kunyhónál, csak füttyentettek és robogtak tovább. Az őr azután, ha nem jött vonat, a ház körül dolgozott. Vizet hordott, a kis kertet öntözte, fát vágott, fúrt-faragott.

Margitka édesanyja nagyon beteg volt. A szűk, dohos konyhában megtámadta a szegényemberek betegsége: a tüdővész. Először a derekát roppantotta meg, aztán a két arcára lopta oda a halál két égőpiros rózsáját és az örökké dolgozó kezét reszketőssé. Mert mindig dolgozott Margitka édesanyja. Mosott, főzött, a kertet munkálta és sokráncú szoknyákat varrt a falusi lányoknak.

Margitka még két éves sem volt és a körülötte folyó csendes küzdelemből nem értett semmit. Csak feküdt az apja faragta bölcsőben és hallgatta az elrobogó vonatok egyhangú dübörgését.

Egy esős, szeles csúnya éjszakán nagyon beteg lett Margitka. Két kis arcocskája égőre pirult, apró kezét ökölbe szorította a görcsös köhögés. Köhögnie kellett és nem tudott. A torkát összeszorította valami. Kis teste lázasan meg-megrándult a bölcsőben. Ártatlan gyermekszemeit kitágította a félelem.

Apuka és anyuka visszafojtott lélegzettel hajoltak a bölcső felé. Az orvos messze lakik. Bent a faluban. Reggelre megfullad a gyerek. Az őr nem mehetett. A vonatok jöttek-mentek s az őrházat nem lehetett magára hagyni. Kinn zuhog az eső, és vadul zúg a szél. Az asszony, az anya felkapta a gyermeket a bölcsőből. Bepólyálta a nagykendőbe, és elindult vele a zuhogó esőben, a zúgó szélben. Az eső verte fedetlen fejét. A szél kíméletlenül kapott bele ruhájába.

Nem érezte, futott, rohant. A gyermeket meg kell menteni. A kétségbeesés erőt adott a beteg asszonynak.

Útszéli göröngyökben meg-megbotlott, a felázott úton el-elcsúszott. Nem érezte. Csak rohant tovább és sírva becézte a gyermeket.

-      Még egy pár lépés. Látod. ott már látszik a falu. ott a torony. Ott…ott van a doktor, a tudós öreg doktor…ez majd meggyógyít. ott vagyunk mindjárt, kicsi csöppem…ott vagyunk…

A gyermek aléltan feküdt karjaiban. Szemét lehunyta és lázasan pihegett. Az asszony csak futott. A melle zihált, a lába alig bírta.

-      Kicsike lányom. Nézd ott…már látszik a világosság. Ott vár reánk a doktor, a tudós öreg doktor…ott…ott vár reánk…

A gyermek csendesen pihegett. Az asszony lázasan rohant tovább. Érezte, hogy már nem bírja sokáig. Már bent voltak a faluban. A kutyák kirohantak és ugatva körülugrálták a rohanó asszonyt.

-      Csak még egy kicsit bírjam. Még egy percig. Csak míg odaérek…

Ott esett össze a kert alatt. A házbeliek kiszaladtak a kutyaugatásra és bevitték.

Az öreg doktor feltette pápaszemét. Megnézte az asszonyt és a gyermeket, s megcsóválta a fejét.

Reggel, mikor a nap kibukkant a hegyek mögül, meghalt Margitka édesanyja. Ránézett a kislányára és meghalt.

Két nap múlva, mikor a vasúti őr bejött, hogy eltemesse a feleségét, már mosolygott a kis Margitka és apró kezecskéivel fürgén kapkodott a doktor bácsi fehér szakálla után.

-      Az a rohanás a viharos éjszakában, a gyerekkel a karján, az életébe került – mondta a doktor bácsi Margitka édesapjának. – A gyereket megmentette, de maga belepusztult.

Így történt.

És most gondolkozzál rajta kicsi Anikóm. Legközelebb, ha találkozunk, aztán elmondod, hogy mit gondoltál. Gondolkozzál csak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel köszöntök
Minden kedves böngészőt!





"Legjobb lenne hallgatni,
nem mozdulni,megállni,
nem érezni és nem látni?,
de akkor elfelejtenék embernek lenni!"
jazsoli5